Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Academisch Ziekenhuis Maastricht voetstappen / footprints



Peter Debye kreeg in 1936 de Nobelprijs voor scheikunde ‘voor zijn studie over de moleculaire structuur door middel van zijn onderzoeking van dipoolmomenten van moleculen en van de buiging van röntgen- en electronenstralen in gassen.’

Beeldend kunstenaar Felix van de Beek heeft van het bestuur van de Stichting Edmond Hustinx de opdracht gekregen een beeld te ontwerpen ter ere van Peter Debye op het Peter Debyeplein voor het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Het werd een visualisering van de dipoolmomenten in een grote vijver. Gereed gekomen in 1998, Een monumentaal plein met een grote trappenpartij van hardsteen, ook ontworpen door Felix van de Beek, laat het beeld goed tot zijn recht komen.



In 1936 Peter Debye received the Nobel Prize chemistry for his research of the dipolar moments.

In 1998, the board of the Stichting Edmond Hustinx foundation commissioned the visual artist Felix van de Beek to design a sculpture to be placed on the Peter Debyeplein, the square in front of the Maastricht Academic Hospital in remembrance of Peter Debye. The outcome was a visualisation of the dipolar moments in a large pond. A monumental square with a large bluestone stair feature, also designed by Felix van de Beek, makes the sculpture stand out well.



De kunstenaar Felix van de Beek licht zijn ontwerp van het ‘Monument van de dipoolmomenten’ toe aan leden van het bestuur van de stichting.



Maquette van het AZM met ontwerpschets van het ‘Monument van de dipoolmomenten van Peter Debye’ van Felix van de Beek.



Het ‘Monument van de dipoolmomenten van Peter Debye’ van Felix van de Beek aan het Peter Debyeplein in Maastricht. In de wetenschappelijke gedachtewereld van de Maastrichtse Nobelprijswinnaar Peter Debye speelde de elektrische dipool een belangrijke rol. In de simpelste vorm is dat een combinatie van een positieve lading en een even grote negatieve lading op relatief kleine afstand van elkaar. In zijn boek over de polaire moleculen ging Debye er vanuit dat bijna alle moleculesoorten als elektrische dipolen kunnen worden beschouwd. Uitzonderingen zijn moleculesoorten met een hoge graad van symmetrie. Door een dipool worden zogenaamde krachtlijnen in een elektrisch veld opgewekt.
Debye kreeg in 1936 de Nobelprijs voor scheikunde ‘voor zijn studie over de moleculaire structuur door middel van zijn onderzoeking van dipoolmomenten van moleculen en van de buiging van röntgen- en electronenstralen in gassen.’



Feestelijke bijeenkomst in het AZM op 29 november 1998 ter gelegenheid van de officiële installatie van de sculptuur van Felix van de Beek.