Mark Kockx geneeskunde / medicine Carim
De Hustinx wisselleerstoel 2002-2003 wordt ingevuld in het thema Vasculaire Biologie van de onderzoeksschool CARIM. Deze leerstoel wordt ingevuld op het gebied van de pathofysiologie van apoptose in het cardiovasculaire systeem door dr M. Kockx.
Dit geeft aan CARIM de mogelijkheid de expertise van Kockx en zijn onderzoeksgroep beschikbaar te krijgen voor het onderzoek van CARIM. Kockx is een internationaal erkend expert op het gebied van de moleculaire regulatie en de structurele (lichtmicroscopische) analyse van apoptose. Hij heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de evaluatie van verschillende
> detectiemethoden van apoptose zoals de waarde en pitfalls van de TUNELtechniek. Ook is hij een van de pioniers in de kwantificering van apoptose op humaan cardiovasculair materiaal zoals bijvoorbeeld primaire atherosclerose. Zijn onderzoeksgebied en zijn technieken zijn complementair aan de beschikbare expertise en technieken in CARIM. Hij zal een verbindingsfiguur zijn tussen de aanwezige onderzoeksgroepen in CARIM en aan die expertise nieuwe elementen toevoegen.
Dr M. Kockx is op dit moment als hoofd van de afdeling Pathologie verbonden aan het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen en als onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Een van de mogelijke initiatieven tot bundeling van de Maastrichtse en Antwerpse apoptose expertise is de oprichting van een Maastrichts-Antwerpen Apoptose Platform (het MAAP).
In de tweede helft van de jaren negentig heeft zich een soort moleculaire revolutie voltrokken in het hart- en vaatwandonderzoek. Tot die tijd werd het onderzoek uitgevoerd op systeem, orgaan of celniveau. De ontwikkeling van de moleculaire biologie en de toepassing van moleculair biologische technieken heeft aan het hart- en vaatonderzoek een nieuwe dimensie toegevoegd, de moleculaire dimensie. Ongeveer parallel aan de introductie van de moleculaire biologie in het hart- en vaatonderzoek kwam ook apoptose, of geprogrammeerde celdood, zeer in de belangstelling. Hoewel het fenomeen apoptose al langer bekend was, was het niet bekend wat de rol was van apoptose in de (ab)normale ontwikkeling en het (ab)normaal functioneren van een orgaan. Door verbetering van de detectiemethoden van apoptose is deze kennis enorm toegenomen. Moleculaire technologie heeft het mogelijk gemaakt om in een vrij korte periode de moleculaire regulatie van apoptose te ontrafelen.
Op dit moment is er geen twijfel meer over het grote belang van apoptose in de (ab)normale ontwikkeling en het functioneren van het hart en vaatstelsel en zijn belangrijke regulatiemechanismen bekend. Apoptose is een uitermate belangrijk fenomeen in de pathobiologie van hart en vaatwand.