Juryrapport Debye prijs juli 2018
De Debye prijs wordt elk jaar door de Hustinx Stichting uitgereikt aan die leerlingen van het Maastrichtse Voortgezet Onderwijs, die het beste profielwerkstuk voor scheikunde hebben gemaakt.
Dit jaar zijn er door de docenten 5 teams met hun werkstuk voorgedragen. Het gaat om:
1.Scheikunde en kunst, een mooie chemie door Isabel de Bruijn en Anna Steenbergen.
2.De chemische tuin onder invloed van temperatuur door Bente Horselenberg en Lisa Bergstein.
Beide groepen zijn van het Sint-Maartenscollege.
En van Porta Mosana:
3.Algemene longboard wetenschappen, hoe maak je een longboard van Jelle Feitsma en Sam Voncken.
4.Alzheimer en de impact ervan op de maatschappij van Lars Custers en Amand van Hoof.
5.Zoetstoffen, eten is een noodzaak, maar bewust eten is een kunst van Julie Feron en Noah Geenen.
Deze werkstukken zijn zonder uitzondering juweeltjes. Dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Ze zijn immers voorgedragen door de docenten en dat was niet voor niets.
Opvallend voor alle werkstukken zijn de originaliteit van de onderwerpen. Tegelijk valt een zekere robuustheid op zoals die blijkt uit het feit dat de werkstukken geworteld zijn in wetenschappelijke kennis.
In het algemeen staat ook het vak zélf niet centraal, maar juist het gekozen thema waardoor de onderwerpen zich bewegen op de grensvlakken van meerdere vakken en waardoor de onderwerpen vaak een maatschappelijke dimensie hebben.
Wij, de jury, waardeert dit zeer en is dan ook zeer lovend.
Maar er is natuurlijk ook een winnaar, een bijzondere winnaar. Wij vinden het volgende van hun werk.
Het onderwerp is zeker origineel. Alleen de titel al is zeer bijzonder.
De onderwerpkeuze is overtuigend gemotiveerd en heeft van zichzelf al een maatschappelijke betekenis. De onderzoekers hebben er echter nog een schepje bovenop gedaan door een milieuvriendelijk en recyclebaar product te maken.
Het onderwerp is multidisciplinair, het gaat over biologie, scheikunde, natuurkunde en over wat we sociologie zullen noemen.
Veel waardering hebben wij voor het gebruik van de ontwerpcyclus waardoor de uitvoering systematisch en van een hoog niveau wordt.
En tot slot. Veel, heel veel waardering, echt fantastisch vinden wij de creativiteit, die jullie hebben laten zien, jullie doorzettingsvermogen en jullie tomeloze energie: alles op alles om jullie doel te bereiken. Jullie hebben je als echte ingenieurs niet uit het veld laten slaan door tegenvallers maar zijn doorgegaan en met succes.
De winnaars zijn Jelle Feitsma en Sam Voncken met ‘Algemene longboard wetenschappen’ begeleid door Leonie Titulaer.
Tine van Deventer
Joost Ruland
Erwin Ensinck, coördinator